shopping_cart
RSS

финансовий аналитик

14-05-2012
рейтинг: пока нет оценок

Тези на тему:
‘Роль фінансового аналітика в оцінці конкурентоспроможності підприємства’
Актуальність даної теми полягає в тому, що в світлі нестабільної економічної ситуації в країні та нещодавної економічної кризи деякі підприємства втратили свою конкурентоспроможность , а деякі потерпіли банкрутство і як наслідок ліквідацію.


Мета даної роботи полягає в тому,щоб висвітлити важливість точної та своєчасної роботи фінансового аналітика для раціональної та ліквідної роботи та розвитку підприємства.
Економіст Бураковський І.В. стверджує, що одним з найважливіших ресурсів економіки є інформація. Саме інформація необхідна для прийняття певних рішень щодо ефективного управління підприємством, тому її роль зростає з розвитком економіки. Особливо за умов переходу економіки України до ринкових відносин, значно зростає роль своєчасного й якісного контролю за фінансовими ресурсами , оцінки їхньої ліквідності, платоспроможності й маркетингового потенціалу та пошуку шляхів зростання і зміцнення конкурентоспроможності підприємства. Саме для надання такої інформації існує дуже важлива професія фінансовий аналітик. [1,c.54]
Фінансовий аналітик - професійний експерт-економіст, спеціаліст з певного сектору ринку. До його обов'язків входить дослідження компаній-емітентів (випускають акції) і підготовка рекомендацій щодо купівлі, продажу або утримання цінних паперів. [ 4,c.98]
Робота фінансового аналітика - це не постійні семінари за рахунок компанії, читання газет і написання звітів з прогнозами які допомагають керівнику підприємства правильно оцінити ситуацію в компанії та винести необхідні розпорядження та накази. Тому існує ряд необхідних завдань для роботи на посаді фінансовий аналітик(див.таб.1).

Таблиця 1
Завдання та значення роботи фінансового аналітика
Завдання Значення
1.оцінити минулу фінансову діяльність підприємства;
2.підготувати інформацію, необхідну для прогнозування майбутньої діяльності підприємства; 3.порівняти показники діяльності підприємства з показниками інших підприємств.
4.надання точної та достовірної інформації
1.виявлення недоліків у діяльності підприємства та швидка їх ліквідація ,що дає змогу керівнику правильно скерувати діяльність персоналу для досягнення необхідного результату.
2.надання своєчасної інформації про фінансові результати дає змогу уникнути підприємству фінансових проблем та своєчасно реагувати на фінансові зміни
3. уможливить критичну оцінку фінансових результатів,що створить реальну картину дохідності підприєства












М.І. Баканов в своїх роботах стверджує ,що під конкурентоспроможністю підприємства розуміють ступінь забезпеченості підприємства необхідними фінансовими ресурсами для здійснення ефективної господарської діяльності, а також своєчасного проведення грошових розрахунків за своїми зобов'язаннями. У ньому знаходять відображення у вартісній формі загальні результати роботи підприємства з управління фінансовими ресурсами.
Основним завданням оцінки конкурентоспроможності фінансовим аналітиком підприємства є своєчасне виявлення та усунення недоліків і пошук резервів у його фінансовій діяльності. Звідси випливають основні завдання: визначення якості конкурентоспроможності, вивчення причин його поліпшення або погіршення за певний період, підготовка рекомендацій для підвищення фінансової стійкості і платоспроможності підприємства.
Поряд з головною метою є й інші, а саме: пошук резервів зміцнення фінансового стану підприємства та його платоспроможності, підвищення рентабельності виробництва і зміцнення комерційного розрахунку (як основи стабільної роботи підприємства і виконання ним зобов'язань перед бюджетом, банком та іншими установами).
Фінансовий аналітик при аналізі і оцінці конкурентоспроможності підприємства має використовувати різні методи, прийоми та методики аналізу. Це і є головним завданням фінансового аналітика, що уможливить критичну оцінку фінансових результатів його діяльності як у статиці за певний період, так і в динаміці за ряд періодів, надасть змоги визначити "больові точки" у фінансовій діяльності та способи ефективнішого використання фінансових ресурсів, їх раціонального розміщення. Неефективність використання фінансових ресурсів призводить до низької платоспроможності підприємства і, як наслідок, до можливих перебоїв у постачанні, виробництві та реалізації продукції; до невиконання плану прибутку, зниження рентабельності підприємства, до загрози економічних санкцій.[6,c.145]
Місце підприємства в економічному середовищі й те, наскільки ефективними та безризиковими можуть бути ділові відносини з ним комерційних банків, постачальників, потенційних інвесторів і позичальників все це визначає конкурентносроможність. Для підприємства, як і для його партнерів, становить інтерес не лише фактичний стан справ, а й очікуваний фінансовий стан та конкурентносроможність. в майбутньому. Тому для аналізу конкурентносроможність фінансовий аналітик має звернути увагу на основні завдання:
- оцінити минулу фінансову діяльність підприємства;
- - підготувати інформацію, необхідну для прогнозування майбутньої діяльності підприємства;
- - порівняти показники діяльності підприємства з показниками інших підприємств.
Фінансовий аналітик при аналізі конкурентносроможністі кожного підприємства повинен базувати свої дослідження основі: дослідженні рентабельності та фінансової стійкості підприємства, ефективності використання майна підприємства; об’єктивній оцінці динаміки та стану ліквідності, платоспроможності й фінансової стійкості підприємства; оцінці становища суб'єкта господарювання на фінансовому ринку та кількісній оцінці його конкурентоспроможності; аналізі ділової активності підприємства та його становища на ринку цінних паперів; довгостроковому й короткостроковому прогнозуванні стійкості фінансового становища; визначенні ефективності використання фінансових ресурсів.
Чітко організований аналіз дає можливість вчасно відстежити погіршення фінансового стану підприємства, коли поряд із показниками стабільності фінансового стану з’являються показники, що характеризують негативні тенденції у виробничій та господарській діяльності, які можуть призвести до банкрутства. Саме тому одним з основних завдань аналізу фінансового аналітика є оцінка прибутковості підприємства у співвідношенні з ризиком акціонерів, які вкладають у нього гроші. Показники прибутковості характеризуються ефективністю використання всіх видів ресурсів, які забезпечили одержання певного загального доходу.
Тому, підсумком роботи фінансового аналітика є задовільний стан діяльності підприємства, яка відображає конкурентоспроможність підприємства та його потенціал у діловому співробітництві, оцінює якою мірою гарантовані економічні інтереси самого підприємства та його партнерів за фінансовими та іншими відносинами.

Список використаних джерел:

1. Бураковський І.В. Глобальна фінансова криза: уроки для світу та України [Текст] : навчальний посібник / І.В. Бураковський, О.В. Плотніков – Харків : Фоліо, 2009. – 299с. – ISBN 978-966-03-4825-7
2. Василик О. Д. Теорія фінансів : Підручник. – К.: НІОС, 2003.ст.231
3. Кириленко О. П. Фінанси (теорія та вітчизняна практика): Навч. посіб. – Тернопіль: Астон, 2002ст.241
4. О. В.Яріш Фінансовий аналіз[Текст] : навчальний посібник /.Яріш О.В.– Київ :, 2007.
5. Хелферт Е.Техніка фінансового аналізу \ Пер. з анг. мови під ред. Л.П.Бєлих.-М.Аудит,\\ Е.Хелферт\\ ЮНІТІ,2006.
6. Ю.С.Цал-Цалко Фінансова звітність підприємства та її аналіз: навчальний посібник /.Цал-Цалко Ю.С.– Київ :, 2002.

статьи проекты
кировоград
голосовать


источник:
автор:
комментариев: 0


пока нет ни одного комментария, ваш будет первым

другие статьи:

метки
© found.com.ua 2009-2024
Все права принадлежат правообладателям и не используются порталом в коммерческих целях.
Для запроса на удаление материалов нарушаюших чьи либо права воспользуйтесь формой обратной связи.
Вы можете цитировать любой материал с сайта при условии гиперссылки на //found.com.ua/

powered by ABI studio интернет магазин Google+